Dryckesprovningar

Whiskyprovningar m.m.

 

En dryckesprovning under ledning av en erfaren provningsledare brukar vara ett uppskattat inslag på t.ex. ett företagsevent, i föreningen eller på kalaset. Samla arbetskamraterna eller vännerna och upplev smakerna och historierna från whiskyns värld. Oavsett om ni är nybörjare eller inte är syftet att ni ska lära er någonting nytt – och samtidigt dela en rolig stund tillsammans!

 

Aktiviteten och provningen riktar sig till er som grupp och hålls hos er (jag tillhandahåller glas m.m.). Tillsammans bestämmer vi i förväg ett tema som passar er. Några exempel på provningar finns beskrivna här nedan. Vi kan även bestämma att provningen ska omfatta andra ädla drycker. Använd gärna kontaktformuläret för att få veta mer eller för  prisuppgift.

 

Alla deltagare på provningen ska ha fyllt 20 år.

Exempel på provningar

I samtliga provningar nedan går vi igenom provningsmetodik och hur vi får ut det bästa av en whisky.


Whisky – en smakresa

Varifrån kommer smakerna i en maltwhisky? På ett lättsamt men kunskapsorienterat sätt, varvat med anekdoter från whiskyns historia, lär vi oss mer om råvaror, tillverkning och varför whiskyn smakar som den gör. Vi provar maltwhisky i olika stilar samt en eller ett par whisky av annat slag.      

 

En tidsresa i Campbeltown

Vi reser tillbaka till 1800-talet och staden vid vägs ände, Campbeltown, och tar del av historien och anekdoterna från vad som kallades ”Whiskyns huvudstad”. Här har de gamla tillverkningsmetoderna överlevt till idag. Ni får möjlighet att upptäcka den karaktärsfulla stil som har många trofasta anhängare och som har trotsat historiens skiftande trender. Vi provar 5 olika sorter från stadens nu tre kultförklarade destillerier. // Alternativt kan givetvis en provning göras med whiskyregionen Speyside eller ön Islay som tema.

”The common belief that whisky improves with age is true. The older I get, the more I like it.”


- Ronnie Corbett -

Skottlands whiskyregioner – kartan och verkligheten

Med kartan framför er lär ni känna historierna om hur de olika whiskyregionerna föddes, och vad som anses ha kännetecknat deras olika single malts i doft och smak. Vi går igenom tillverkningsmetoder m.m. och provar fem olika maltwhisky – från regionerna Highlands, Lowlands och Speyside och från Islay och Campbeltown. Vilken betydelse har det egentligen var någonstans ett destilleri ligger? Och kan man tala om ett slags ”terroir” som i vinvärlden?     


Whisky världen runt

Maltwhisky, blended whisky, bourbon, Tennessee-whiskey, rye whiskey, single pot still whiskey – alla har de sin egen historia. Från Japan i öster till Kalifornien i väster, från Ådalen i norr till Västra Kapprovinsen i söder - överallt har destillerier vuxit upp, som  svampar ur jorden. Men går utvecklingen mot en likriktning eller en aldrig förr så upplevd bredd? Vi provar 4 eller 5 whisky från olika delar av världen.

 

© 2020 Whiskytell

info@whiskytell.com

tel. 0707-18 35 50